Mazurek makowy

ŁADNY I PYSZNY MAZUREK.

dodany przez: lus lus

mazurek desery

Czas przygotowania:
45min.
Kalorie:
500 kcal
Ocena:

(średnia 4.42 z 153 głosów)

Składniki:

  • Ciasto kruche:
  • mąka 3 szklanki
  • żółtka 2 sztuki
  • masło 1 kostka
  • cukier 5 łyżek
  • kwaśna śmietana tyle aby ciasto
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Masa makowa:
  • mak z bakaliami 1 puszka
  • jajka 2 szt.
  • masło roztopione 1 łyżka
  • cukier 2 łyżki

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Mazurek makowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę wysypać na stolnicę dodać cukier,proszek, wymieszać. Dodać masło posiekać szerokim nożem aby nie było grudek tłuszczu. Dodać żółtka i ugnieść gładkie ciasto. Rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia.
  • Wyłożyć na blaszkę. Zdjąć z wierzchu papier. Uformować ozdobne boki. Podpiec na lekko złoty kolor.
  • Ubić pianę z białek dodać cukier, po chwili ubijania żółtka. Wymieszać delikatnie z makiem i masłem. Wyłożyć na ciasto. Upiec i po wystudzeniu u pomalować wierzch mazurka rozpuszczonym dżemem i udekorować bakaliami.

Kalorie: 500

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy

Główne składniki: