Mazurek makaronikowy

Przepis na pyszny mazurek kajmakowy

Dodany przez:

Mazurek makaronikowy

Mazurki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • KAJMAK:
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek spirytusu
  • BLAT:
  • 25 dag maku
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • białka z 3 jajek
  • 3/4 kostki masła
  • kropla esencji migdałowej
  • czubata szklanka mąki
  • 1 dag proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 20 dag maku
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • białka z 2 jajek
  • 15 dag masła
  • kropla esencji migdałowej
  • 35 dag mąki

Przygotowanie

  1. Na kajmak: puszkę mleka zalewamy w garnku wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 2,5 godz. Otwieramy, lekko studzimy, dodajemy kakao i spirytus, mieszamy.
  2. Na blat: mak mielemy trzykrotnie, mieszamy z cukrem i niewielką ilością białek. Pozostałe białka ubijamy i dodajemy do maku. W drugim naczyniu ubijamy masło i łączymy z masą makową. Dodajemy esencję migdałową, a na koniec wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przekładamy masę (na wysokości 1,5 cm) na płaską blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 15–20 min w temp. 180°C.
  3. Na masę: mak mielemy trzykrotnie, mieszamy z cukrem i częścią białka. Resztę białek ubijamy, dodajemy razem z ubitym masłem do masy. Wlewamy kroplę esencji migdałowej, wsypujemy przesianą mąkę,
  4. mieszamy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Na brzegu podpieczonego mazurka robi-my ramkę z masy makaronikowej. Odstawiamy na 1 godz., by masa trochę podeschła. Mazurek zapiekamy 5–8 min w temp. 180°C, tak aby ramka stwardniała. Po wystudzeniu pomiędzy ramkę wlewamy masę kajmakową. Dekorujemy fantazyjnie.
  5. Blat makaronikowy możemy posmarować konfiturą malinową i dopiero zalać kajmakiem.
Wielkanoc deser mazurek ciasto na wielkanoc
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze