Mazurek królewski

Przepisy na Wielkanoc - przepis na mazurek - mazurek królewski

Dodany przez:

Mazurek królewski

Mazurki

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Składniki

  • 5 dag suszonych fig
  • 5 dag daktyli
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 5 dag migdałów
  • 5 dag jasnych rodzynek sułtanek
  • 5 dag ciemnych rodzynek koryntek
  • 5 dag skórki pomarańczowej
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • mielony cynamon
  • 2 zmielone goździki
  • 1/2 laski wanilii
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • esencja migdałowa
  • andrut lub opłatek

Przygotowanie

  1. Przepisy na Wielkanoc - przepis na mazurek - mazurek królewski
  2. Figi i daktyle kroimy, orzechy siekamy, migdały kroimy w słupki. Bakalie mieszamy ze skórką z pomarańczy i z cytryn, cynamonem, goździkami, miąższem wanilii, gałką i mąką.
  3. Z białek ubijamy pianę, żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mieszaniny bakalii dodajemy po łyżce piany, delikatnie mieszając, dodajemy kogel-mogel, przyprawiamy esencją migdałową.
  4. Blachę wykładamy andrutami lub opłatkiem. Rozprowadzamy masę bakaliową (1 i 1/2 cm grubości), wyrównujemy wierzch i boki. Pieczemy 30 min w temp. 160–170°C.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Wielkanoc deser przepisy wielkanocne przepis na mazurek mazurek królewski
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze