Mazurek kajmakowy

Mazurek, który obowiązkowo, od kiedy pamiętam gości na wielkanocnym stole w moim rodzinnym domu.

Dodany przez:

Tradycyjne ciasto wielkanocne, bez którego nie wyobrażam sobie Wielkanocy

Mazurki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej
  • ½ kostki masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • ½szkl. cukru
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa kajmakowa: 2 szkl. mleka
  • 2 szkl. cukru
  • laska wanilii
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • Dodatki: 1szkl. bakalii (rodzynki, orzechy, suszona żurawina) słoik konfitury z czarnej porzeczki, polewa kakaowa i biała do dekoracji, masa kajmakowa z puszki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicy, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem, następnie szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce ok. godziny. Okrągłą formę do pieczenia posmarować masłem, ciasto rozwałkować i wylepić nim formę, lub uformować mniejsze mazurki w kształcie jajka, nakłuć widelcem. Piec 20 – 25 min. w temp. 180ºC
  2. Masa: Mleko wlać do płaskiego rondelka wsypać cukier, dodać laskę wanilii i zagotować. Często mieszając gotować na małym ogniu, po godzinie wyjąć laskę wanilii i dalej gotować ok. 30 min. aż wytworzy się dość gęsta, jasnobrązowa masa. Rondelek z ugotowaną masą zestawić z ognia, lekko przestudzić cały czas mieszając, dodać masło i utrzeć na gładką masę. Na końcu dodać bakalie.
  3. Wystudzone kruche ciasto posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, następnie masą kajmakową z bakaliami i udekorować mazurek wg uznania.
Wielkanoc bakalie masa kajmakowa mazurek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy