fot. Artur Rogalski, styl. Ewa Gmiter-Rogalska
4.51 (181)
Mazurek kajmakowy ze słodką masą na kruchym cieście to dobrze wszystkim znany tradycyjny wielkanocny wypiek. Wierzch ozdabia się bakaliami i orzechami, można też pokusić się o polewę czekoladową. To pozycja obowiązkowa, pojawia się na większości stołów, bo oprócz tego, że jest pyszny to jeszcze robi się go łatwo i szybko. Polecamy nasz przepis na wielkanocny mazurek kajmakowy. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole!
mąka pszenna 300 g
masło 200 g
cukier puder 100 g
cukier waniliowy 15 g
mąka pszenna 300 g
żółtko 3 szt.
masa kajmakowa 400 g
migdały 100 g
Potrzebna nam będzie blaszka o wymiarach 20x30 cm. Jeśli wybierzemy nieco mniejszą lub większą to też będzie dobrze, po prostu zmieni się grubość spodu.
Do miski wsypujemy mąkę (najlepiej przesianą), dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder i waniliowy. Mieszamy krótko, dłońmi lub mikserem planetarnym ze specjalną końcówką do kruchego ciasta (powinny powstać grudki). Na koniec dodajemy żółtka i zagniatamy aż powstanie jednolita masa. Formujemy ją w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 20 minut do zamrażalnika (lub na 60 minut do lodówki). Kruche ciasto można także zamrozić, jednak należy je wykorzystać nie później niż 3 miesiące od przygotowania. To fajny patent, bo przed świętami, kiedy jest najwięcej pracy, w ten sposób możemy zaoszczędzić czas.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciasto wałkujemy na wielkość blachy. Stolnicę warto podsypać mąką i przetrzeć nią wałek, nie przyklei się wtedy do powierzchni. Inna metoda to zrobienie placka między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przekładamy ciasto na blaszkę, możemy dodatkowo uformować rant, ale nie jest to konieczne. Nakłuwamy je widelcem na całej powierzchni.
Spód na mazurek kajmakowy wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Pieczemy na złoty kolor. Wyjmujemy je i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasto może posmarować warstwą dżemu z malin lub powideł śliwkowych, które przyjemnie przełamią słodycz kajmaku.
Masę kajmakową można nałożyć bezpośrednio na spód, ale jest dość gęsta, więc rozsmarowanie może być utrudnione. Dlatego dobrze jest poświęcić jej trochę uwagi. Kajmak przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, aż uzyska bardziej płynną konsystencję. Dodatkowo można dodać do niego 40 g masła lub nieco gęstej, słodkiej śmietanki.
Mazurek kajmakowy tradycyjnie ozdabiamy bakaliami i orzechami. Może to być minimalistyczna wersja z migdałów uprażonych na suchej patelni lub z kilku składników. Sprawdzą się tu morele, rodzynki, żurawina, daktyle, orzechy włoskie lub laskowe. Częstym wyborem jest też polewa czekoladowa.
Rabat 30% na nowoczesne meble, lampy i dodatki do Twojego domu. Oferta nie łączy się z innymi akcjami promocyjnymi. Promocja dostępna na kare24.pl. Szczegóły na stronie.
Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.
Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł
Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł
Rabat -30% na ofertę kosmetyków marki Bielenda, obowiązuje na bielenda.com. Szczegóły na stronie www.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% na cały asortyment dostępny na www.swederm.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.