Mazurek jabłkowy

Ocena:

4.52 (150)

  • 30 min.
Przepisy na Wielkanoc - mazurek jabłkowy.
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 25 minut
Porcja: 490 kcal

Składniki:

  • CIASTO:
  • 1 i 3/4 szklanki (30 dag) mąki krupczatki
  • 20 dag masła
  • 1/2 szklanki (10 dag) cukru pudru
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • MASA:
  • 10 dużych jabłek
  • 1 i 1/2 szklanki (30 dag) cukru
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 15 dag migdałów
  • skórka otarta z pół cytryny
  • bakalie do dekoracji

Mazurek jabłkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto, uformować dwa placki. Ciastem wylepić natłuszczone formy o dowolnym kształcie. Piec 25 min w temp. 190°C.
  • Masa: Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki. Z cukru i 1/2 szklanki wody ugotować gęsty syrop. Wrzucić jabłka. Stale mieszając, smażyć, aż masa stanie się szklista. Dodać skórkę pomarańczową oraz sparzone, obrane i posiekane migdały.
  • Ciepłą masą jabłkową posmarować placki, udekorować bakaliami.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne