Mazurek jabłkowy

Przepisy na Wielkanoc - mazurek jabłkowy. Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 25 minut Porcja: 490 kcal

Dodany przez:

Mazurek jabłkowy

Mazurki

Czas przygotowania:
Kalorie:
490 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

Składniki

  • CIASTO:
  • 1 i 3/4 szklanki (30 dag) mąki krupczatki
  • 20 dag masła
  • 1/2 szklanki (10 dag) cukru pudru
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • MASA:
  • 10 dużych jabłek
  • 1 i 1/2 szklanki (30 dag) cukru
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 15 dag migdałów
  • skórka otarta z pół cytryny
  • bakalie do dekoracji

Przygotowanie

  1. Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto, uformować dwa placki. Ciastem wylepić natłuszczone formy o dowolnym kształcie. Piec 25 min w temp. 190°C.
  2. Masa: Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki. Z cukru i 1/2 szklanki wody ugotować gęsty syrop. Wrzucić jabłka. Stale mieszając, smażyć, aż masa stanie się szklista. Dodać skórkę pomarańczową oraz sparzone, obrane i posiekane migdały.
  3. Ciepłą masą jabłkową posmarować placki, udekorować bakaliami.
  4. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  5. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Wielkanoc deser jabłka desery mazurek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy