Mazurek czekoladowy

Słodki , mocno czekoladowy z lekko rozpływającą się masą mazurek Wielkanocny.

mazurek

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.53 z 193 głosów)

Składniki:

  • Spód:
  • 300g . mąki pszennej
  • 100g. masła 82%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki słodkiej śmietany 30%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 puszka masy kajmakowej czekoladowej (400g.)
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 200ml. mleka skondensowanego
  • kolorowa cukrowa posypka

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Spód:Masło posiekać nożem z mąką. Dodać cukier , jajko , śmietanę oraz proszek do pieczenia. Wyrobić gładkie ciasto. Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem oraz wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć w niej spód ciasta. Piec 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 18st.( do zarumienienia ) Upieczony spód odstawić do wystudzenia.
  • Masa:Czekoladę z masą kajmakową rozpuścić nad kąpielą wodną , wlać mleko , wymieszać. zastygła.
  • Na wystudzony spód mazurka wylać masę czekoladową , posypać kolorowymi groszkami. Mazurka odstawić na 4-5h. do lodówki by masa zastygła.

Porady

Sprawdź nasz przepis na mazurek kajmakowy w innej odsłonie - w formie małych tartaletek! Sprawdź też nasz poradnik, jak zrobić lukier!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy