Mazurek bakaliowe jajo

Ocena:

4.53 (173)

  • 50 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Ten mazurek jest wyjątkowy. Nie dość, że smakuje wspaniale, to jeszcze obłędnie wygląda. Postanowiliśmy bowiem przygotować go w kształcie dużej pisanki. Bakalie świetnie sprawdziły się w formie dekoracji. Taki mazurek bakaliowe jajo będzie bardzo dobrze wyglądał na wielkanocnym stole. Aż szkoda go kroić!

Składniki:

  • masło  200 g

  • cukier  150 g

  • jajka  5 szt.

  • mąka  250 g

  • cukier waniliowy  1 szt.

  • bakalie  200 g

  • cukier puder  0.5 szklanki

  • woda  4 łyżki stołowe

  • płatki migdałowe  80 g

  • suszona żurawina  50 g

  • skórka pomarańczowa  80 g

  • pestki dyni  50 g

  • rodzynki  50 g

Mazurek bakaliowe jajo - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera, dodajemy po jednym żółtku i łyżce mąki. Na końcu dodajemy cukier waniliowy, oprószone mąką bakalie i ubite na sztywno białka. Delikatnie mieszamy, przekładamy ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy w kształcie jajka lub na niewielką blachę, wyrównujemy i pieczemy ok. 40 min w temp. 180°C. mazurek bakaliowe jajo (2)
  • Krok 2: Po upieczeniu i ostudzeniu, wyjmujemy ciasto z formy, ew. to z blachy wycinamy w kształt jajka. Z cukru pudru i wody przygotowujemy lukier. Polewamy całość lukrem i dekorujemy pasami migdałów, żurawiny, skórki pomarańczowej, pestek dyni i rodzynek. mazurek bakaliowe jajo (1)

Porady

W przepisie na mazurek bakaliowe jajo wykorzystujemy:

  • jajka - białka i żółtka oddzielnie
  • mąkę - przesianą, dodatkowo ok. 1 łyżkę do bakalii
  • bakalie - pokrojone figi, rodzynki i skórkę pomarańczową
  • płatki migdałowe - uprażone
  • pestki dyni - uprażone
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Przepis na mazurek bakaliowe jajo to opcja dla prawdziwych miłośników bakalii. To także dobry przepis do różnego rodzaju modyfikacji. Bakalie możemy dowolnie ze sobą zestawiać, pamiętając, by zachować mniej więcej równe proporcje między składnikami twardymi i chrupkimi, takimi jak pestki dyni, a miękkimi, takimi jak suszone owoce. Do mazurka świetnie będą także pasować orzechy włoskie, ziemne czy laskowe. Rodzynki i suszone owoce przed użyciem możemy namoczyć w ciepłej wodzie - będą miększe i delikatniejsze.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne