Mazurek "Alpejskie mleczko"
Mazurek "Alpejskie mleczko" - Przepis na Mazurek "Alpejskie mleczko"Pyszny mazurek z nieziemską pianką. Pianka smakuje jak oryginalne alpejskie mleczko- delikatne, puchate, słodkie z dużą ilością czekolady. Słodycz przełamuje kwaskowy dżem z czerwonej porzeczki.
Składniki:
- Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 125 g margaryny
- 1 łyżka smalcu
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Pianka: 4 żółtka
- 0,5 szklanki drobnego cukru kryształu
- 1 cukier wanilinowy
- 1 szklanka mleka
- 1,5 łyżki żelatyny
- 330 ml śmietany kremówki 30 %
- Polewa: 100 g czekolady mlecznej
- 3 łyżki śmietany kremówki 30%
- Dodatkowo: mały słoiczek dżemu z czerwonej porzeczki (ok.150-200 g)
- bakalie- orzechy, morele suszone, skórka pomarańczowa
Kroki wykonania:
- KRUCHE CIASTO: z podanych składników szybko wyrobić ciasto. Będzie dość kleiste, ale takie właśnie ma być. Blaszkę o wymiarach 21 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciastem wylepić spód oraz boki foremki. Wstawić na około 30 minut do zamrażalnika. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec około 20 minut (do złotego koloru). Wystudzić. Na kruchym cieście rozsmarować dżem z czerwonej porzeczki.
- PIANKA: Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel mogel, mleko zagotować z cukrem wanilinowym. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Ubite żółtka przelać do lekko ciepłego mleka, cały czas mieszając wstawić na palnik i podgrzewać do lekkiego zgęstnienia. Gdy masa będzie gęstnieć zacząć ubijać śmietanę kremówkę. Do ubitej kremówki dodawać masę mleczno jajeczną. Dokładnie zmiksować. Bardzo szybko gotową piankę rozsmarować na kruchym cieście.
- POLEWA: Czekoladę posiekać na drobne kawałki i przełożyć do miseczki. Dodać 3 łyżki śmietany kremówki. Rozpuścić nad parą wodną. Rozsmarować na piance. Mazurka udekorować bakaliami.
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
50 min.

Ptasie mleczko - Lubię ten przepis bo jest szybki, łatwy i nieskomplikowany.
Ptasie mleczko
Czas przygotowania:
25 min.

Mazurek, który obowiązkowo, od kiedy pamiętam gości na wielkanocnym stole w moim rodzinnym domu.
Mazurek kajmakowy
Poziom trudności:
Łatwy
Czas przygotowania:
65 min.

Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne. Jest przygotowywane na wiele najróżniejszych sposobów. Jednym z nich jest mazurek pomarańczowy. Słodkie, kruche ciasto idealnie równoważy lekko gorzka, orzeźwiająca masa pomarańczowa. Mazurek pomarańczowy to jeden z prostszych świątecznych wypieków - sprawdź, jak go zrobić.
Mazurek pomarańczowy
Czas przygotowania:
60 min.

Pyszne ciasto na nadchodzące święta... i nie tylko (;
Ptasie mleczko
Czas przygotowania:
30 min.

Przepisy na Wielkanoc - mazurek jabłkowy.
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 25 minut
Porcja: 490 kcal
Mazurek jabłkowy
Czas przygotowania:
30 min.

Tradycyjny mazurek kajmakowy ze słodką masą na kruchym cieście. Obowiązkowo mazurek kajmakowy musi być ozdobiony - bakaliami i orzechami. Polecamy nasz przepis na wielkanocny mazurek kajmakowy.
Mazurek kajmakowy
Czas przygotowania:
120 min.

PYSZNY DESER DLA CAŁEJ RODZINY.
MLECZKO WANILIOWE
Czas przygotowania:
180 min.

Pyszne, szybkie i łatwe.
Ptasie mleczko
Czas przygotowania:
45 min.

mazurek z serem....