Masło kurkowo-ziołowe

Masło kurkowo-ziołowe to bardzo łatwy dodatek do śniadania. Czosnek i kurki idealnie smakują z listkami szałwii. Spróbuj masła kurkowo-ziołowego.

Dodany przez:

Śniadania

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • kostka (200 g) miękkiego masła
  • pół szklanki kurek, drobniutko posiekanych
  • ząbek czosnku, przepuszczony przez praskę
  • 2–3 łyżki drobno posiekanych ziół: koperku, natki pietruszki, liści szałwii
  • do smaku: sól, pieprz, sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki masła i smażymy na nim kurki do miękkości, aż odparuje cały płyn z patelni. Wyłączamy ogień, dodajemy czosnek, dokładnie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia (masło nie powinno zastygnąć). Dodajemy zioła i resztę masła, dokładnie rozcieramy drewnianą łyżką. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  2. Po lekkim schłodzeniu w lodówce, masła kurkowego używamy do smarowania chleba, odsmażania ziemniaków czy robienia „pieczywa kurkowego„ (dokładnie tak samo jak czosnkowego). Można też podzielić je na małe porcje, zamrozić i używać przez cały rok, kiedy tylko najdzie nas ochota na jajecznicę o smaku i aromacie kurek.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.

Wskazówki

Zobacz: tuńczykowe antipasto

 

 

 

 

kurki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy