Maślano kruche ciasteczka - choinki

Smaczne, kruche ciasteczka, które można powiesić na choince

Dodany przez:

Maślano kruche ciasteczka - choinki

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • mąka - 15 dag
  • cukier puder 16 dag
  • sól 1 szczypta
  • skórka otarta z 1/4 cytryny
  • jajka 1 szt
  • masło schłodzone 7 dag
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • margaryna do blaszki 1 łyżka
  • do dekoracji
  • gruby cukier rafinada
  • lub brązowy

Przygotowanie

  1. Na stolnicy wymieszać mąkę (1 -2 łyżki odłożyć) z 6 dag cukru pudru, solą i skórką z cytryny, dodać jajko.
  2. Masło posiekać na drobne kawałki, rozłożyć na mące. Szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
  3. Na oproszonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm i foremką wyciąć choinki, posypać cukrem.
  4. Ciasteczka ułożyć na natłuszczonej blasze, wstawić do piekarnika i piec 8-10 minut w temperaturze 175 stopni C. na złotożółty kolor.
  5. Ciasteczka zdjąć z blachy i pozostawić do ostygnięcia.
deser ciasteczka maślane kruche choinki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze