Maślankowe ciasto z rabarbarem

Ciasto jest bardzo wilgotne i nadaje się praktycznie do wszystkich owoców.

ciasto z owocamiDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 187 głosów)

Składniki:

  • na ciasto
  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • szklanka maślanki
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • na kruszkonkę
  • 10 łyżek cukru
  • 10 łyżek oleju
  • 10 łyżek mąki
  • na rabarbar
  • ok 1 kg rabarbaru
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Rabarbar obieramy i kroimy w 1-2 cm kawałki. Na patelni zasypujemy cukrem i dusimy przez chwilę (ok 10 min) mieszając aż rabarbar puści sok. Przelewamy przez sito i pozostawiamy do odcieknięcia.
  • Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę i ciągle ubijając wlewamy maślankę, olej. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie mieszamy.
  • Formę do pieczenia (duża blacha) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto a na nie wykładamy rabarbar.
  • Robimy kruszonkę mieszając ze sobą w miseczce składniki. Kruszonkę skubiąc palcami wykładamy na rabarbarze.
  • Ciasto pieczemy 40-45 min w temperaturze 200 stopni.

Porady

Wypróbuj więcej przepisów na ciasto z rabarbarem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy