Maślane rogaliki z marmoladą

Krótko mówiąc pyszne, polecam.

dodany przez: IwonaW112 iwonaw112

Desery rogaliki marmolady

Czas przygotowania:
1godz. 50min.
Ocena:

(średnia 4.44 z 155 głosów)


Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 3 jajka
  • 1/2 kostki roztopionego masła
  • 1 szklanka mleka
  • Nadzienie:
  • marmolada
  • Ponadto:
  • 3/4 kostki roztopionego masła - do smarowania ciasta
  • cukier puder

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Do jednej miski dać: drożdże, pół szklanki lekko podgrzanego mleka (nie gorącego), pół szklanki mąki, cukier - wymieszać i odstawić na 15 minut do podrościęcia. W drugiej misce wymieszać: resztę pogrzanego mleka, jajka, roztopione masło, resztę mąki i podrośnięty rozczyn. Wyrabiać przez chwilę i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części, każdą część rozwałkować w kształt koła o gruości ok 0,5 cm. Posmarować roztopionym masłem, podzielić na 8 części (tak jak na zdjęciu), nałożyć marmoladę, zwinąć rogalika, posmarować masłem z wierzchu i piec w 180 stopniach przez ok 15 minut, aby były zrumienione. Po wyjęciu z piekarnika znów posmarować masłem, gdy wystygną posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy