Maślane ciasteczka lawendowe

Pyszne, mocno maślane ciastka

Dodany przez:

Maślane ciasteczka lawendowe

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 170g mąki pszennej + do podsypywania
  • 125g miękkiego masła
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego Delecta
  • 1 łyżka listków lawendy
  • skórka otarta z jednej cytryny

Przygotowanie

  1. Listki lawendy bardzo dobrze posiekać. Wymieszać z cukrem, masłem i skórką z cytryny – można to zrobić za pomocą robota kuchennego.
  2. Do miski przesiać mąkę, połączyć ją z reszta składników, aż powstanie zwarte ciasto.
  3. Piekarnik rozgrzać do temp. 150 stopni.
  4. Masę rozwałkować na placek grubości 5- 6 mm, wycinać kieliszkiem małe, okrągłe ciasteczka. Na dużej blasze umieścić papier do pieczenia. Ostrożnie przetransportować ciasteczka na papier – są bardzo kruche i delikatne. Ponakłuwać ciasteczka widelcem.
  5. Piec ok. 20 – 25 min, na złocisty kolor. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
deser ciasteczka lawenda ciasteczka lawendowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze