Masa do wafli

Prosty przepis na fajne, domowe wafelki...

dodany przez: joaantek

Desery Dodatki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.45 z 194 głosów)


Składniki:

  • 1/2 szkl. mleka lub wody
  • 1 szkl cukru
  • kostka margaryny (25dag)
  • 2 - 2,5 szkl. mleka w proszku (tego niebieskiego, z granulowanego nie wychodzi, próbowałam)
  • 3 łyżki kakao

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Do garnka dać margarynę i mleko lub wodę i cukier, rozpuszczać ją. W połowie rozpuszczania się tłuszczu wsypać kakao. Na samym końcu dodajemy mleko w proszku. Wszystko jeszcze chwilę podgrzewamy, cały czas mieszając, bo masa może się przypalić (dobrym sposobem jest mieszanie masy mikserem). Ja w trakcie przekładania wafli podgrzewam ją, jak zgęstnieje za bardzo.
  • Wafli trzeba mieć 2 - 3 paczki, w zależności jak grubo je posmarujemy.
  • Wafle przekładane tą masą można długo przechowywać w zamkniętym pudełku
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy