Marynowany smażony dorsz

Panierowany w mące, smażony dorsz w octowej zalewie.

Dodany przez:

Marynowany smażony dorsz

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 filety z dorsza
  • przyprawa do ryb - wg uznania
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 2 szklanki wody
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

  1. Dorsza oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące, oprószyć solą, posypać przyprawą do ryb i usmażyć na oleju na rumiano z obu stron. Rybę lekko przestudzić. Wodę wymieszać z octem i cukrem. W dowolnym naczyniu ułożyć kawałki ryby. Cebulę pokroić w półplasterki, ułożyć na rybie. Na wierzchu rozłożyć pokruszone liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Przygotowaną zalewą octową zalać rybę z cebulą i odłożyć do lodówki na ok. 2 dni.
ryby cebula mąka pszenną ocet filety z dorsza
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze