kalafior_w_sloikach

Kalafior w słoikach

Ocena:

4.46 (198)

  • 48 godz. 0 min.
  • dla 3 osób

Sposób na konserwowanie kalafioru

Składniki:

  • kalafior
  • sól
  • cukier
  • kwasek cytrynowy

Kalafior w słoikach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki, obgotować przez 5 minut w gorącej wodzie, odcedzić, przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików (najlepiej conajmniej półlitrowe).
  • Przygotować zalewę w następujący sposób: na każdy kilogram kalafiora bierzemy 1/2 litra wody, 3 łyżeczki cukru, pół łyżeczki kwasku cytrynowego, łyżeczkę soli. Zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy kalafior i zakręcamy słoiki.
  • Pasteryzujemy pierwszego dnia 50 minut, drugiego dnia 25 minut.
  • Taki kalafior najlepszy jest do sałatek ale moze stanowić samodzielny dodatek do obiadu. Można też go uzywać do zupy (bez zalewy).
  • Na zdjęciu ponizej fasolka szparagowa i kalafior robione w ten sam sposób.
  • ;
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne