Marynowane jajka

Jajka marynowane w zalewie octowej z ziołami i czosnkiem.

Czas przygotowania:
5760 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.49 z 179 głosów)

Składniki:

  • ok. 10-12 jajek
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • 1/4 szklanki octu spirytusowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 duży liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej suszonej papryki w płatkach
  • 1/3 łyżeczki ziarenek kolorowego pieprzu
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Jajka ugotować na twardo. Następnie je ostudzić i obrać ze skorupek. Czosnek obrać, przekroić każdy ząbek na pół. Do ok. litrowego słoika włożyć jajka, gałązki rozmarynu i pietruszki oraz czosnek. Do garnka wlać ocet i wodę. Dodać do tego połamany liść laurowy, ziele angielskie, płatki papryki, pieprz, cukier i sól. Wszystko zagotować. Do gorącej zalewy dodać musztardę i olej, dokładnie wymieszać. Gorącą zalewę wlać do jajek. Jak ostygnie, zamknąć słoik i odstawić do lodówki na ok. 4 dni. Podawać np. do kanapek, z dodatkiem ulubionego sosu...

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy