Marynowane jajka

Jajka marynowane w zalewie octowej z ziołami i czosnkiem.

Dodany przez:

Marynowane jajka

Dania gotowe

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • ok. 10-12 jajek
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • 1/4 szklanki octu spirytusowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 duży liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej suszonej papryki w płatkach
  • 1/3 łyżeczki ziarenek kolorowego pieprzu
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo. Następnie je ostudzić i obrać ze skorupek. Czosnek obrać, przekroić każdy ząbek na pół. Do ok. litrowego słoika włożyć jajka, gałązki rozmarynu i pietruszki oraz czosnek. Do garnka wlać ocet i wodę. Dodać do tego połamany liść laurowy, ziele angielskie, płatki papryki, pieprz, cukier i sól. Wszystko zagotować. Do gorącej zalewy dodać musztardę i olej, dokładnie wymieszać. Gorącą zalewę wlać do jajek. Jak ostygnie, zamknąć słoik i odstawić do lodówki na ok. 4 dni. Podawać np. do kanapek, z dodatkiem ulubionego sosu...
Śniadanie jajka czosnek natka pietruszki ocet rozmaryn
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze