Marynowane grzybki

Najlepsze są do marynowania małe grzybki, wtedy nam sie ładnie reprezentują na miseczce :)

Przetworygrzyby marynowane

Czas przygotowania:
55 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.53 z 171 głosów)

Składniki:

  • Składniki:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju wielkopolskiego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 6 listki laurowe
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 4 łyżki miodu
  • grzybki ulubione

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Grzybki czyścimy, myjemy pod bieżącą wodą, odgotowujemy około 20 minut, odcedzamy na sitku. Do wyparzonych słoiczków wkładamy grzybki tak na 3/4 wysokości słoiczka. Z podanych składników gotujemy zalewę, zalewamy grzybki, zakręcamy. Wlewamy wodę do garnka, zagotowujemy, wstawiamy słoiczki,pasteryzujemy 10 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy