Marynowane buraczki z rozmarynem

Pan Burak i Pani Rozmaryna połączeni wielkim uczuciem pozostają nierozłączni.

Dodany przez:

Marynowane buraczki z rozmarynem

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • kilkanaście małych buraczków lub kilka solidnych buraków pokrojonych w kostkę
  • co najmniej 12 ząbków czosnku
  • 4 liście laurowe
  • garść listków ze świeżych gałązek rozmarynu
  • co najmniej 12 goździków
  • co najmniej po 6 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • 1 szklanka czerwonego octu winnego
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Buraki obieramy, myjemy, w razie potrzeby kroimy na kawałeczki i gotujemy do miękkości, następnie płuczemy zimną wodą. W wyparzonych słoiczkach upychamy warzywa, przekładając je obranymi ząbkami czosnku oraz przesypując rozmarynem, pokruszonymi liśćmi laurowymi, goździkami, zielem angielskim i pieprzem. W garnuszku przygotowujemy zalewę - dwie szklanki wody z cukrem, miodem oraz solą. Mieszając łączymy składniki i zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy ocet. Tak przygotowanym roztworem zalewamy buraczki, po czym szczelnie zakręcamy słoiczki.
przetwory warzywa przekąska wegetariańska buraczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze