Marynowane buraczki

Buraczki słodko-kwaśne

Dodany przez:

Marynowane buraczki

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 4.67 z 3 głosów)

Składniki

  • 1 kg małych buraków
  • 1/2 litra octu jabłkowego lub białego octu winnego
  • 25 dag cukru
  • 5 goździków
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

  1. Buraki umyc, ugotowac w łupinie, wystudzic i obrać. Wieksze przekroic na pół (wszystkie powinny miec podobna wielkość). Cukier zalać 1/4 szklanki wody, wlać ocet, dodać goździki i cynamon, zagotować często mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Buraczki układać w słoikach, zalac zalewą, zakrecić i pasteryzowac 20-25 minut. Odstawić w ciemne, chłodne miejsce na min. 2 tygodnie. Po tym czasie są gotowe do jedzenia.
przetwory warzywa buraki marynata
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze