Kurczak po marokańsku z kaszą kuskus

Ocena:

4.51 (145)

  • 5 min.
  • dla 3 osób

Aromatyczny kurczak z przyprawami kuchni marokańskiej z kaszą kuskus.

Składniki:

  • 3 piersi kurczaka, 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki , 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka mielonego imbiru , 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki chilli , 4 ząbki czosnku, 2 cebule, 3 garście młodego szpinaku w liściach, 80 g zielonych oliwek bez pestek, 1 puszka ciecierzycy, 200 ml bulionu drobiowego, olej do smażenia, sól do smaku Kuskus: 220 g kaszy kuskus, 1 ząbek czosnku, ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej, ½ łyżeczki mielonego kuminu, ½ łyżeczki mielonej kolendry, 300 ml bulionu drobiowego, olej do smażenia

Kurczak po marokańsku z kaszą kuskus - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach i na oleju smażymy do miękkości. Na osobnej patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy ją do kurczaka, zalewamy bulionem, dobrze mieszamy, wsypujemy ciecierzycę, oliwki i szpinak. Pod przykryciem dusimy jeszcze kilak minut. Doprawiamy do smaku solą. Na patelni na oleju podsmażamy czosnek razem z przyprawami. Zalewamy bulionem, dobrze mieszamy. Do miski wsypujemy kaszę kuskus, wlewamy bulion z przyprawami. Odstawiamy na 5 minut. Podajemy z kurczakiem. Gotowe.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne