Marchewkowe kotlety

Jeśli nie lubisz mięsa lub znudziły Ci się zwykłe schabowe to te kotlety będą idealne na obiad.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
250 kcal
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • Dwie duże marchewki lub cztery małe
  • Jedno jajko
  • Tarty ser ilość według uznania
  • Bułka tarta
  • Przyprawy wg uznania ja dodaję bazylię, pieprz, sól, paprykę, albo na co mam ochotę ;)

Przygotowanie

  1. Marchewki ścieramy na tarce ( na grubych oczkach) i podduszamy ją przez około 10 min, tak aby zmiękła, można dodać trochę masła ( łyżeczkę). Ser żółty również ścieramy i dodajemy go do ostudzonej marchewki, jajko rozmącamy i również dodajemy do marchewki. Należy dodać też trochę bułki tartej, aby łatwiej formować kotleciki, dodajemy także przyprawy według uznania. Kotleciki formujemy w kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i pieczemy z obu stron na złoto. Podajemy z ryżem, ziemniakami bądź też z lekką sałatką. Smacznego.
warzywa obiad kotlety marchewkowe wegetariańskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze