Marchewkowe kotleciki

Przygotowanie: 40 minut Porcja: 400 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez:

Marchewkowe kotleciki

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
400 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 60 dag udek kurczaka
  • kajzerka
  • cebula
  • duża marchewka
  • jajko
  • 1/2 szklanki bulionu mięsnego
  • 3/4 szklanki kremówki
  • po 2 łyżki oleju i masła
  • 2 łyżki musztardy
  • 1/2 pęczka natki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. ■ Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć, rozdrobnić. Cebulę obrać, posiekać. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. Natkę posiekać.
  2. ■ Z udek kurczaka dokładnie obrać mięso, zemleć. Dodać jajko, cebulę, marchewkę, natkę i kajzerkę, wymieszać, przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  3. ■ Z masy uformować 12 kotlecików. Masło i olej rozgrzać na patelni, partiami usmażyć kotleciki z obu stron. Zdjąć, trzymać w cieple.
  4. ■ Tłuszcz ze smażenia wlać do rondelka, wlać bulion i śmietanę kremówkę, dokładnie wymieszać, zagotować. Dodać musztardę, wymieszać, przyprawić. Kotleciki podawać z musztardowym sosem.
mięso obiad marchewka kotleciki udka kurczaka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze