Marchewki w zalewie słodko-kwaśnej

Ocena:

4.39 (159)

  • 48 godz. 0 min.
  • dla 1 osoby

Konkurencja dla marynowanej dyni. Moim zdaniem sa pyszne.

Składniki:

  • 1 kg młodych marchewek
  • 1/2 litra octu jabłkowego lub białego octu winnego
  • 25 dag cukru
  • 5 goździków
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Marchewki w zalewie słodko-kwaśnej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Marchewki umyć, oskrobać, obgotować przez 5 minut, odcedzić.
  • Cukier zalać 1/4 szklanki wody, wlać ocet, dodać goździki i cynamon, zagotować często mieszając, żeby cukier się rozpuścił.
  • Do wrzącej zalewy włożyć marchewki i doprowadzić do wrzenia, zostawić do następnego dnia.
  • Następnego dnia zagotować marchewki w zalewie, ostudzić.
  • Przełożyć do słoików, zalać zalewą, słoiki zakręcić. Pasteryzować przez 20-25 minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne