Marchewka glazurowana

Ocena:

4.43 (180)

  • 25 min.
  • dla 1 osoby
Przepyszny dodatek do obiadu

Składniki:

  • 500 g marchwii,
  • 3 łyżeczki brązowego cukru,
  • 2 łyżki masła,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól

Marchewka glazurowana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Marchew oczyścić i pokroić na centymetrowe kawałki. Wrzucić do litra wrzącej wody, osolonej łyżeczką soli, i gotować 8-10 minut. Odcedzić i opłukać na sicie zimną wodą.
  • Na patelni rozgrzać masło, dodać cytrynę i cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodać marchew. Smażyć na dość silnym ogniu 4-5 minut, energicznie mieszając.
  • Najważniejsze jest aby patelnię zdjąć z ognia zanim powstały karmel zacznie się przypalać.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne