Marchewka zasmażana z cebulką i tymiankiem

Świetna przystawka do mięs smażonych . Może również stanowić samodzielne wegetariańskie danie.

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.5 z 146 głosów)

Składniki:

  • 10 młodych marchewek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 1/2 małej cebuli
  • 4 łyżki rosołu drobiowego (może być z kostki)
  • sól i pieprz do smaku

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Marchewkę umyć i oskrobać. Pokroić w grube ukośne plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Dodać posiekany tymianek. Wymieszać. przesmażyć na maśle ok 3 min. Podprawić solą i pieprzem. Zalać rosołem. Dusić na małym ogniu do miękkości marchewki. Płyn musi odparować. Podawać jako dodatek do smażonych mięs.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy