Surówka z marchewki i jabłka

Ocena:

4.47 (168)

  • 10 min.
  • dla 3 osób

Surówka z marchewki i jabłka to najprostszy dodatek do obiadu. Najczęściej marchewka z jabłkiem serwowana jest do dań mięsnych np.: kotletów mielonych, pulpetów w sosie albo pieczonego kurczaka. Surówka z marchewki i jabłka to pyszny sposób na przemycenie witamin w dziecięcym jadłospisie. Surówka z jabłka i marchewki nie straci koloru, gdy skropimy ją świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Świetnie sprawdzi się również sok z pomarańczy. Surówka marchew – jabłko od czasu do czasu może wzbogacona dodatkiem suszonej żurawiny albo posiekanych orzechów włoskich. Surówka marchewka z jabłkiem to także sposób na zdrowy podwieczorek albo szybką przekąskę w ciągu dnia. Podpowiadamy przepis na surówkę z marchewki i jabłka.

Składniki:

  • marchewka  0.5 kg

  • jabłka  1 szt.

  • cukier  1 łyżka stołowa

  • oliwa z oliwek  1 łyżka stołowa

  • sok z cytryny  0.5 szt.

Surówka z marchewki i jabłka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Surówka z marchewki i jabłka – przepis:
    Na początek marchewkę należy umyć, oczyścić, obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Następnie jabłko należy umyć, ewentualnie cienko obrać ze skórki i również zetrzeć na grubych oczkach. Następnie należy dodać do smaku cukier, oliwę i wszystko dokładnie wymieszać. Aby jabłko z marchewką nie straciło koloru, warto skropić starte składniki sokiem z połowy cytryny. Tak przygotowana surówka z marchewki i jabłka jest gotowa do podania.

    marchewka-iStock-min

Porady

Surówka z marchewki i jabłka będzie przygotowana w ekspresowy sposób, gdy użyjemy robota kuchennego mającą nakładkę do tarcia warzyw. Dzięki niej marchewka i jabłko będą miały równe wielkości oraz oszczędzą nam cenny czas podczas przygotowania obiadu. Doskonałą alternatywą dla robota kuchennego będzie również szatkownica zwana mandoliną. Podczas przygotowywania koniecznie wybierzcie taką mającą w zestawie wymienne nakładki. W ten sposób nie będziecie się długo zastanawiać, jak zrobić surówkę z marchewki i jabłka. A tarta marchewka z jabłkiem będzie jeszcze częściej gościć na waszych stołach.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak doprawić surówkę z marchewki i jabłka?

Surówka z marchewki i jabłka nie potrzebuje wielu składników ani specjalnych dodatków. Przepis na surówkę marchewka z jabłkiem najlepiej smakuje doprawiona w najprostszy sposób. Wystarczy przygotować klasyczny sos winegret. Ten sos sałatkowy bazuje na harmonijnym połączeniu smaku słodkiego, słonego, kwaśnego i ostrego. Wystarczy wziąć cukier lub miód, sok z cytryny lub ocet jabłkowy, sól i pieprz. Warto też zauważyć, że słony smak może pochodzić z takich dodatków jak sos sojowy albo anchois. Sałatka z marchewki i jabłka do obiadu może być również zaostrzona poprzez dodanie do niej przeciśniętego przez praskę czosnku. Dzięki temu tarte jabłko z marchewką posmakuje nie tylko dzieciom.

Jak usunąć plamy z marchewki i jabłka?

Surówka z marchewki i jabłka, gdy zostanie zasypana cukrem zaczyna puszczać pyszny sok. Niestety pozostawia on uporczywe plamy. W szczególności widoczne na białych ubraniach. Aby pozbyć się kłopotliwych zabrudzeń wystarczy zasypać je sodą oczyszczoną i polać sokiem z cytryny.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne