Marchew duszona na zimę

bardzo smaczna i przydatna zimą

SałatkiSurówkiPrzetwory

Czas przygotowania:
150 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.43 z 164 głosów)

Składniki:

  • marchewka, dowolna ilość
  • cukier do smaku ok 2-3 łyżki
  • odrobina soli
  • masło ok 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Marchew po oczyszczeniu pokroić na kawałki, zalać wodą, tak jak zalewamy ziemniaki do gotowania.
  • Delikatnie posolić, dodać 1 łyżkę masła i cukru.
  • Gotować do miękkości.
  • Następnie odlać wodę a marchewkę utłuc tłuczkiem na puree.
  • Dodać 2-3 łyżki masła i doprawić cukrem do smaku.
  • Poddusić kilka minut mieszając cały czas.
  • Przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć.
  • Pasteryzować 40 minut.
  • Na drugi dzień powtórzyć pasteryzację.
  • Przed użyciem podgrzać marchewkę dodając trochę śmietany kremówki

Porady

Polecamy również: pomidory na zimę bez konserwantów

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy