Marchew duszona na zimę

bardzo smaczna i przydatna zimą

Dodany przez:

Marchew duszona na zimę

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 4 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • marchewka, dowolna ilość
  • cukier do smaku ok 2-3 łyżki
  • odrobina soli
  • masło ok 3 łyżki

Przygotowanie

  1. Marchew po oczyszczeniu pokroić na kawałki, zalać wodą, tak jak zalewamy ziemniaki do gotowania.
  2. Delikatnie posolić, dodać 1 łyżkę masła i cukru.
  3. Gotować do miękkości.
  4. Następnie odlać wodę a marchewkę utłuc tłuczkiem na puree.
  5. Dodać 2-3 łyżki masła i doprawić cukrem do smaku.
  6. Poddusić kilka minut mieszając cały czas.
  7. Przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć.
  8. Pasteryzować 40 minut.
  9. Na drugi dzień powtórzyć pasteryzację.
  10. Przed użyciem podgrzać marchewkę dodając trochę śmietany kremówki

Wskazówki

Polecamy również: pomidory na zimę bez konserwantów

przetwory warzywa sałatka dla dzieci surówka marchewka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze