Marchew duszona na zimę

bardzo smaczna i przydatna zimą

Dodany przez:

Marchew duszona na zimę

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 4 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • marchewka, dowolna ilość
  • cukier do smaku ok 2-3 łyżki
  • odrobina soli
  • masło ok 3 łyżki

Przygotowanie

  1. Marchew po oczyszczeniu pokroić na kawałki, zalać wodą, tak jak zalewamy ziemniaki do gotowania.
  2. Delikatnie posolić, dodać 1 łyżkę masła i cukru.
  3. Gotować do miękkości.
  4. Następnie odlać wodę a marchewkę utłuc tłuczkiem na puree.
  5. Dodać 2-3 łyżki masła i doprawić cukrem do smaku.
  6. Poddusić kilka minut mieszając cały czas.
  7. Przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć.
  8. Pasteryzować 40 minut.
  9. Na drugi dzień powtórzyć pasteryzację.
  10. Przed użyciem podgrzać marchewkę dodając trochę śmietany kremówki
przetwory warzywa sałatka dla dzieci surówka marchewka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze