Marcepanowy przekładaniec

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 1 godzina Porcja: 480 kcal Składniki na 10–12 porcji

Deserypierniczki

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
480 kcal
Ocena:

(średnia 4.52 z 157 głosów)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 10 dag masła
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 7 łyżek miodu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • torebka przyprawy do pierników
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • polewa czekoladowa
  • 30 dag masy marcepanowej
  • 20 dag cukru pudru
  • 2–3 łyżki śmietany
  • 30 dag powideł śliwkowych

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę wymieszać z przyprawą do pierników, sodą i proszkiem do pieczenia. Miód zagotować z masłem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzoną masę miodową i wymieszać. Ucierając, stopniowo wsypywać mąkę.
  • Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, piec
  • 1 godzinę w temperaturze 170°C.
  • Piernik ostudzić, wyjąć z formy i przekroić poziomo na 3 placki. Masę marcepanową pokroić, dodać cukier puder, śmietanę, wyrobić i rozwałkować. Spodnią część posmarować powidłami, przykryć plackiem, na nim ułożyć masę marcepanową, nakryć trzecim plackiem. Wierzch polać polewą czekoladową.

Kalorie: 480

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy