Mango lassi

Ocena:

4.44 (165)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Mango lassi to tradycyjny napój kuchni indyjskiej. Jest orzeźwiający i aksamitny w smaku. Oryginalnie przygotowywany jest z dojrzałych owoców, a w wersji na szybko można zrobić go z gotowej pulpy mango, np. w puszce. Koktajl mango lassi jest słodki i sycący – idealny na lekkie drugie śniadanie lub szybki podwieczorek.

Składniki:

  • mango  1 kg

  • jogurt naturalny  500 ml

  • mleko  100 ml

Mango lassi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mango: obieramy, kroimy w kostkę i miksujemy w blenderze. 

  • Krok 2:

    Pozostałe składniki: do pulpy mango dodajemy jogurt i mleko. Całość miksujemy blenderem ręcznym lub kielichowym.

  • Krok 3:

    Podawanie: gotowe mango lassi przelewamy do szklanek. Ozdabiamy owocami mango lub listkiem mięty.

Porady

  • Zamiast świeżych owoców, można wykorzystać 700 g pulpy z mango. Dzięki temu znacznie skrócimy czas przygotowania koktajlu. 
  • Mango lassi można doprawić mielonym imbirem, kardamonem, cynamonem, wanilią lub chili.
  • Do koktajlu można dodać również sok z cytryny, który wydobędzie z mango piękny żółto–pomarańczowy kolor.
  • Jeśli przygotowujemy mango lassi na letnią imprezę, warto dodać kruszony lód, aby było jeszcze bardziej orzeźwiające. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Skąd pochodzi przepis na mango lassi?

Lassi to tradycyjny, indyjski napój pochodzący z Pendżabu. W podstawowej wersji ma lekko słony smak i przyprawiany jest odrobiną chili. Najbardziej rozpowszechnione są owocowe odmiany lassi – z mango, kokosem lub truskawkami.

Co ciekawe, podobny napój można spotkać również w innych krajach:

  • w Turcji – występuje pod nazwą ayran i często podawany jest do kebabu, aby złagodzić ostry smak potrawy i pobudzić trawienie,
  • w Armenii i Iranie – znany jest jako doogh.

W Indiach mango lassi podawane jest po obfitym posiłku – pomaga w trawieniu, dodaje energii i poprawia krążenie krwi.  

Pełen witamin koktajl z mango

Mango to soczysty owoc, który doskonale sprawdza się przy produkcji soków, koktajli lub smoothie. Nie bez powodu nazywany jest „owocem młodości” – to bogate źródło wielu substancji odżywczych. Zawiera m.in. beta-karoten, witaminy C, E i z grupy B, a także magnez, żelazo, potas i miedź. Ma niewiele kalorii (ok. 60 kcal w 100 g). Świetnie komponuje się z innymi owocami, a także z warzywami, takimi jak ogórek czy awokado.

Dojrzałe mango charakteryzuje się czerwono–żółtym kolorem skórki, która delikatnie ugina się po naciśnięciu palcem. Owoc nie powinien się lepić – to znak, że jest przejrzały. Przed zakupem mango, warto je wcześniej powąchać – w miejscu, gdzie był ogonek, powinno mieć charakterystyczny, przyjemny zapach. Mango należy obrać ze skórki przed zjedzeniem.

Koktajle w stylu mango lassi

Z mango możemy przygotować pyszny koktajl na bazie:

  • wody,
  • mleka roślinnego – np. kokosowego lub migdałowego,
  • lub jogurtu (jak w podstawowym przepisie na mango lassi). 

Koktajl z mango może mieć konsystencję lekkiego napoju lub gęstego jogurtu. W pierwszej opcji można zmiksować mango z innymi owocami, np. bananem, jabłkiem, pomarańczą, malinami czy ananasem.  Do drugiego wariantu można dodać liście szpinaku i płatki owsiane lub muesli, aby przekąska była jeszcze bardziej sycąca. Mango smoothie idealnie sprawdza się jako zdrowe i pożywne śniadanie. Doskonale wygląda posypane prażonymi płatkami migdałów lub kokosa, z bananem pokrojonym w kostkę, świeżymi malinami lub suszonymi jagodami goji

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne