Malze w winie

Smaczne malze.

Przekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 177 głosów)

Składniki:

  • - 0.5 kg malzy
  • - 1 cebula
  • - pietruszka zielona
  • - oliwa z oliwek
  • - 1 szklanka bialego wytrawnego wina
  • - pomidory z puszki ok.200g
  • - sol i pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Malze umyc pod biezaca woda,wszystkie narosla zeskrobac lub poodrywac.Otwarte muszle zawsze wyrzucam.
  • Na rozgrzana patelnie wrzucic posiekana cebulepodsmazyc ja jakies 4 minuty.Nastepnie wlewamy wino,dorzucamy pomidory z puszki.Przez pare minut wszystko gotujemy,dodajemy malze i przykrywamy.
  • Wszystko razem gotujemy jakies 10-12 min. w tym czasiewszystkie malze sie otworza.Na koncu doprawiamy sola i pieprzem i calosc posypujemy pietruszka.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy