malze_w_skorupkach

Małże w skorupkach

Ocena:

4.36 (213)

  • 60 min.
  • dla 1 osoby
Ujmuja smakiem nawet wybredne osoby!!!

Składniki:

  • 1kg świeżych małż w skorupkach
  • 2 duze cebule
  • 0,5 l bulionu
  • szklanka wytrawnego białego wina
  • zielona pietruszka peczek
  • pieprz
  • sol
  • pół kostki masla
  • 2 cytryny

Małże w skorupkach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Małże starannie umyc w zimnej wodzie.Oderwac nic (tzw.bisior)za pomoca której przyczepiaja sie do skał.Odrzucic wszystkie które sa otwarte lub uszkodzone. W duzym rondlu rozgrzac masło , dodac cebule i smażyć aż sie zeszkla. Dolać wino, dodać pieprz, sól i bulion doprowadzic do wrzenia.Dodać małże, przykryc i gotować na dużym ogniu kolejne 5 minut, aż małże się pootwierają, od czasu do czasu wstrzasnąć garnek, by zawartość się wymieszała.
  • Małże przełożyć do miski i odrzucić wszystkie które sie nie pootwierały.
  • Posypac posiekana natke pietruszki.
  • Podawać z ciepłymi bagietkami i masełkiem czosnkowym. Cytryna skrapiamy muszle w srodku.
  • Idealne wino białe lub rózowe :)
  • Za sztućce służą nam muszle.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne