Maliny w cukrze wg Aleex

Pyszne owoce zamknięte w słodkim słoiczku.

Przetwory

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.43 z 191 głosów)

Składniki:

  • • maliny – dowolna ilość
  • • 3-4 łyżki cukru na słoiczek
  • • cukier waniliowy – opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Maliny przebrać, zostawić tylko dorodne owoce.
  • 2. Do słoiczków nałożyć owoce. Można lekko przycisnąć je ręką, aby zmieściło się więcej.
  • 3. Do każdego słoiczka wsypać 3-4 łyżki cukru (ilość zależy od naszego smaku, jeśli lubimy słodkie owoce, dodajemy więcej) i, ewentualnie, troszkę cukru waniliowego.
  • 4. Słoiczki mocno zakręcić. Wstawić do dużego garnka, na dnie którego leży lniana lub bawełniana ściereczka, aby szkło nie dotykało bezpośrednio do blachy naczynia.
  • 5. Wlać do garnka ciepłą wodę. Powinno jej być tyle, aby sięgała do 4/5 wysokości słoiczków.
  • 6. Wodę doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu około 20 minut.
  • 7. Wyłączyć płomień. Gorące słoiki ostrożnie wyjąć, postawić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
  • Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy