Maliny w cukrze wg Aleex

Pyszne owoce zamknięte w słodkim słoiczku.

Dodany przez:

Maliny w cukrze wg Aleex

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.9 z 10 głosów)

Składniki

  • • maliny – dowolna ilość
  • • 3-4 łyżki cukru na słoiczek
  • • cukier waniliowy – opcjonalnie

Przygotowanie

  1. 1. Maliny przebrać, zostawić tylko dorodne owoce.
  2. 2. Do słoiczków nałożyć owoce. Można lekko przycisnąć je ręką, aby zmieściło się więcej.
  3. 3. Do każdego słoiczka wsypać 3-4 łyżki cukru (ilość zależy od naszego smaku, jeśli lubimy słodkie owoce, dodajemy więcej) i, ewentualnie, troszkę cukru waniliowego.
  4. 4. Słoiczki mocno zakręcić. Wstawić do dużego garnka, na dnie którego leży lniana lub bawełniana ściereczka, aby szkło nie dotykało bezpośrednio do blachy naczynia.
  5. 5. Wlać do garnka ciepłą wodę. Powinno jej być tyle, aby sięgała do 4/5 wysokości słoiczków.
  6. 6. Wodę doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu około 20 minut.
  7. 7. Wyłączyć płomień. Gorące słoiki ostrożnie wyjąć, postawić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
  8. Smacznego.
przetwory cukier maliny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze