Malibu – przepis

Ocena:

4.49 (190)

  • 30 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Malibu z mlekiem kokosowym to likier, który z powodzeniem może pełnić funkcję deseru. Jest gęsty, kremowy i przyjemnie słodki. Świetnie prezentuje się nie tylko w ozdobnym kieliszku na nóżce, ale także w butelce, którą można wręczyć jako prezent dla bliskiej osoby. Likier kokosowy malibu sprawdzi się również w kuchni – jako dodatek do kremów, pralinek, tortów i babeczek.

Składniki:

  • wiórki kokosowe  200 g

  • woda  250 ml

  • spirytus  250 ml

  • mleko skondensowane  650 ml

  • mleko kokosowe  200 ml

  • cukier  150 ml

Malibu – przepis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Maceracja: wiórki kokosowe wsypujemy do litrowego słoika. Zalewamy je wodą i spirytusem, zakręcamy słoik i odstawiamy do ciemnego i chłodnego miejsca na 7 dni (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu maceracji). Codziennie potrząsamy słoikiem, aby wymieszać zawartość.

  • Krok 2:

    Przecedzanie: po tygodniu przelewamy zawartość słoika przez gazę, aby oddzielić wiórki kokosowe od płynu.

  • Krok 3:

    Mleko skondensowane: po odcedzeniu alkoholu, dodajemy do niego mleko skondensowane (150 ml –słodzonego i 500 ml – niesłodzonego) i dokładnie mieszamy składniki.

  • Krok 4:

    Podgrzewanie: w rondelku wstawiamy mleko kokosowe z cukrem. Podgrzewamy do czasu, aż się rozpuści i zdejmujemy z kuchenki (przed zagotowaniem). Studzimy, a następnie dodajemy do alkoholowej mieszanki.

  • Krok 5:

    Zlewanie: gotowy likier malibu przelewamy przez sitko i rozlewamy do butelek. Przechowujemy w lodówce lub innym, chłodnym miejscu.

Porady

  • Zamiast spirytusu możemy dodać 500 ml wódki.
  • Z proporcji podanych w przepisie powinno nam wyjść ok. 1,5 l malibu, który możemy rozlać do trzech butelek.
  • Domowe malibu możeme przechowywać w piwnicy, jednak przez podaniem dobrze jest wstawić je do lodówki.
  • Likier kokosowy serwujemy w kieliszkach na nóżce – o pojemności 50–60 ml.
  • Malibu solo można podawać na kostkach lodu.
  • Likier świetnie się sprawdza w koktajlach alkoholowych lub jako dodatek do ciast i kremów.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Drinki z malibu

  • Shot rafaello – do likieru kokosowego dodajemy amaretto, serwujemy w kieliszkach do wódki, rant ozdabiamy wiórkami kokosowymi.
  • Chill out martini – likier malibu mieszamy z sokiem pomarańczowym i wódką mandarynkową, szejkujemy z lodem i podajemy w kieliszkach do martini.
  • Pina colada – likier kokosowy mieszamy z sokiem ananasowym i kostkami lodu przy pomocy blendera kielichowego.
  • Sex on the beach – do dużego kielicha wsypujemy kruszony lód. Wlewamy po kolei sok żurawinowy, malibu (można zastąpić wódką) i likier brzoskwiniowy. Szklankę uzupełniamy sokiem pomarańczowym.
  • Malibu z colą – do dużej szklanki (typu highball) wsypujemy kruszony lód. Dodajemy kilka cząstek limonki i rozgniatamy je, aby puściły sok. Następnie wlewamy likier kokosowy i uzupełniamy colą.

Desery z malibu

Słodki likier kokosowy świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów lub tortów. Można go dodać do:

  • pianki jogurtowej – jogurt mieszamy z rozpuszczoną żelatyną i likierem malibu. Podajemy z prażonymi wiórkami kokosowymi lub innymi słodkimi dodatkami,
  • kremu z mascarpone – ubijamy śmietanę, stopniowo dodajemy serek mascarpone, a na końcu likier kokosowy. Do takiego kremu nie jest już potrzebny dodatkowy cukier,
  • kremu na babeczki – doskonale sprawdzi się do dekoracji muffinek bananowych (lub innych), a także babeczek z kruchego ciasta (np. z przepisu na babeczki z mascarpone),
  • gorącej czekolady – dodajemy do niej likier, a wierzch ozdabiamy bitą śmietaną (opcjonalnie można dodać wiórki kokosowe).

Malibu – krótka historia likieru

Oryginalny likier malibu powstał z połączenia karaibskiego rumu z ekstraktem kokosowym. Pierwsza butelka została wyprodukowana w destylarni The West Indies Distillery – założonej przez braci Stades (pochodzących z Niemiec) na Barbados w 1893 r. Rum początkowo eksportowany był tylko na rynek niemiecki, jednak szybko zdobył światową sławę.

Likier z oryginalnej butelki jest klarowny – w domowym przepisie wódka zmieszana jest z mlekiem (skondensowanym i kokosowym), co sprawia, że ma kremową konsystencję.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne