Minipączki

Ocena:

4.52 (145)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Minipączki są złociste, chrupiące i puszyste. Z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom drożdżowych słodkości. Można podać je oprószone cukrem pudrem, polane lukrem lub wypełnione ulubionym nadzieniem. W każdej wersji znikną błyskawicznie. Te drożdżowe kuleczki świetnie sprawdzą się nie tylko w tłusty czwartek, lecz także do popołudniowej kawy lub herbaty. Poniżej znajdziecie przepis na minipączki, które zawsze wychodzą.

Składniki:

  • mąka pszenna  500 g

  • drożdże  35 g

  • cukier  60 g

  • mleko  250 ml

  • żółtko  6 szt.

  • jajka  1 szt.

  • masło  100 g

  • sól  3 g

  • cukier puder  50 g

  • olej  1 l

Minipączki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: składniki wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Mąkę przesiewamy. Mleko lekko podgrzewamy. Żółtka oddzielamy od białek - będą nam potrzebne tylko żółtka (z białek możemy zrobić minibezy lub zamrozić je na później).

  • Krok 2:

    Ciasto drożdżowe: mąkę wsypujemy do miski, do niej wkruszamy drożdże, wlewamy lekko ciepłe mleko, dodajemy żółtka. Mieszamy do połączenia składników. Dosypujemy cukier i sól. Wyrabiamy ciasto mniej więcej przez 5 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Na tym etapie wkrajamy kawałki masła. Zagniatamy ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, przez ok. 15 minut. Następnie przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Objętość powinna zwiększyć się aż trzykrotnie.

  • Krok 3:

    Formowanie: stolnicę podsypujemy mąką i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto. Możemy odrywać kawałki po ok. 25 g i formować kulki. Inna metoda to zrobienie z ciasta wałków, jak na kopytka i odkrajanie niewielkich części, z których następnie robimy małe kuleczki. Z porcji powinno nam wyjść ok. 40 minipączków. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut żeby wyrosły. Powinny być dwukrotnie większe.

  • Krok 4:

    Tłuszcz: gdy pączuszki wyrastają, wlewamy do garnka o grubym dnie, olej. Rozgrzewamy go powoli do temperatury 170 stopni Celsjusza.

  • Krok 5:

    Smażenie: na rozgrzany tłuszcz wkładamy partiami drożdżowe kuleczki. Smażymy je z każdej strony przez ok. 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Zostawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 6:

    Podanie: lekko ciepłe minipączki posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakują tego samego dnia.

Porady

  • Pączki powinny przekręcać się w tłuszczu same. Stanie się tak, jeśli będą wystarczająco małe i nie wrzucimy na olej zbyt dużej porcji.
  • Mleko do zaczynu powinno być ciepłe, ale nie gorące. Jego optymalna temperatura wynosi 35°C.
  • Do przygotowania minipączków najlepiej użyć mąki typu 500, 550 lub 650.
  • Ciasto na minipączki drożdżowe powinno być dobrze wyrośnięte. W przeciwnym razie zbyt mocno nasiąkną one tłuszczem. Alternatywną jest dodatek alkoholu, dzięki niemu osiągniemy ten sam efekt.
  • Sekretem idealnych pączków jest odpowiednia temperatura smażenia. Powinna ona wynosić 175°C. Najwygodniej kontrolować ją przy pomocy specjalnego termometru.
  • Minipączki można również ozdobić przy pomocy domowego lukru na bazie cukru pudru i soku z cytryny. Sprawdzą się też polewy, np. czekoladowa lub karmelowa.
  • Do zrobienia małych pączków można użyć też suchych drożdży, na podaną proporcję wystarczy 7 g.

Zabieganym polecamy przepis na pączki z serka homogenizowanego, które zrobimy zaledwie w 15 minut.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Minipączki z nadzieniem

Z nadzieniem kojarzą się nam duże pączki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić z nim też te małe. Co prawda jest to nieco trudniejsze i wymaga większej precyzji. Za to ich wyjątkowy smak w pełni wynagrodzi nam poniesiony trud. Gotowe słodkości polecamy nadziewać przy pomocy szprycy do pączków z wąską końcówką. Nadzienie można też dodać do nich jeszcze przed smażeniem, jednak jest to bardziej czasochłonny sposób.

Czym nadziewać minipączki? Poniżej znajdziecie kilka propozycji:

  • masa budyniowa waniliowa - torebkę budyniu (ok. 40 g) przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu, mieszamy z niewielką ilością rumu, brandy lub waniliowego olejku do ciasta. Po przestudzeniu nadziewamy szprycą minipączki,
  • masa budyniowa czekoladowa - budyń łączymy z dobrym likierem czekoladowym lub kawowym, np. kahlua,
  • masa budyniowa kokosowa - do budyniu waniliowego wsypujemy wiórki kokosowe i likierem malibu,
  • domowa konfitura różana,
  • dżem - wybieramy ulubiony smak, odpowiednia będzie też marmolada,
  • masa kajmakowa lub karmelowa,
  • masa marcepanowa,
  • krem pistacjowy lub orzechowy.

Ile kalorii mają minipączki?

Jak wiadomo pączek, pączkowi nierówny. Dokładna ilość kalorii w jednej sztuce może się różnić w zależności od kilku czynników – użytych składników, sposobu obróbki termicznej i wielkości gotowego wypieku. Może się ona wahać od 200 do nawet 450 kcal.

Można jednak przyjąć, że średnio 100 g pączków z dżemem i cukrem pudrem to około 350 kalorii. Waga jednego minipączka to około 25 g, więc będzie on zawierał mniej więcej 70 kalorii. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne