Małdrzyki krakowskie z truskawkami

Małdrzyki krakowskie, czyli regionalne danie, to popularne placki z twarogu. Najlepiej smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem, podawane z owocami.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • szklanka truskawek pokrojonych w plasterki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • 50 dag niekwaśnego twarogu
  • jajko
  • żółtka
  • łyżka stopionego masła
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżki startej skórki cytrynowej
  • 2–3 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Przygotowanie

  1. Truskawki pokrojone w plasterki mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru i sokiem z cytryny. Odstawiamy, aby owoce puściły sok.
  2. Twaróg ucieramy starannie w misce, wbijamy jajko i żółtko, dodajemy stopione masło, resztę cukru, cukier waniliowy i otartą skórkę z cytryny.
  3. Ucieramy raz jeszcze, dodajemy tyle mąki, aby można było formować łyżką placuszki. Smażymy je na rozgrzanym oleju. Podajemy z truskawkami i wytworzonym sosem.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Wskazówki

Małdrzyki krakowskie to tradycyjne placki twarogowe pochodzące z Małopolski, podawane na słodko. Ich nazwa wywodzi się od sera „małdrzyka” lub „mądrzyka” – wyrabianego ze słodkiego mleka. Obecnie do małdrzyków używa się zwykłego białego twarogu.

Placki kuchnia polska małdrzyki krakowskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy