MAKOWIEC

Pyszny makowiec - polecam makowiec wg przedstawionego przepisu, jest naprawdę przepyszny:)

Dodany przez:

Makowce

Czas przygotowania:
Porcje:
21 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 2 głosów)

Składniki

  • - 1,5 szklanki mąki
  • - 90 ml mleka
  • - 75 dag masła
  • - 3 jajka
  • - 20 dag drożdży
  • - 3 łyżki cukru
  • - 3/4 łyżki oliwy
  • - 1/4 łyżeczki soli
  • - 1 łyżka wódki
  • - 1 cukier waniliowy
  • - puszka masy makowej
  • - ½ szklanki cukru pudru
  • - 2 łyżki śmietany
  • - sok z połówki cytryny

Przygotowanie

  1. Makowiec
  2. 1.     Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem i odstawić na około 15 minut.
  3. 2.     Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto dodając na koniec rozpuszczone masło, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  4. 3.     Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować placki, najlepiej na pergaminie. Nałożyć masę makową, zawinąć ciasto.
  5. 4.     Piec w temperaturze 180-200 °C  przez około 30-40 minut.
  6. 5.     Z cukru pudru, śmietany i soku z cytryny przyrządzić lukier, który nakładamy na letnie ciasto.
  7. Taki makowiec zadowoli każdego.
  8. Smacznego!
deser bakalie mak drożdże masa makowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze