Błyskawiczny, wegański i bezglutenowy makowiec bez pieczenia i bez cukru

Ocena:

4.41 (191)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Bezglutenowy, błyskawiczny i wegański makowiec bez pieczenia to bardzo zdrowy deser. W cieście znajdą się same najlepsze składniki: orzechy, suszone owoce, zdrowe słodziki i oczywiście mak. Makowiec wegański oblany jest pysznym, kwaskawym lukrem z pomarańczą. To połączenie jest przepyszne!  Ciasto makowe bez pieczenia powinno chłodzić się w lodówce przez noc. Warto mieć to na uwadze planując jego przygotowanie.

Składniki:

  • mak  1.5 szklanki

  • sezam  0.5 szklanki

  • daktyle  0.5 szklanki

  • orzechy włoskie  0.5 szklanki

  • orzechy laskowe  0.5 szklanki

  • migdały  0.5 szklanki

  • rodzynki  0.5 szklanki

  • suszona żurawina  0.5 szklanki

  • skórka pomarańczowa  3 łyżki stołowe

  • mleko roślinne  0.5 szklanki

  • olej kokosowy  2 łyżki stołowe

  • syrop z agawy  3 łyżeczki

  • cukier puder  1 szklanka

  • sok pomarańczowy  0.3 szklanki

Błyskawiczny, wegański i bezglutenowy makowiec bez pieczenia i bez cukru - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Bakalie siekamy na mniejsze części i zalewamy gorącą wodą na około godzinę. Mak i sezam łączymy z mlekiem roślinnym i mielimy. Dodajemy odsączone bakalie oraz 2 łyżki skórki pomarańczowej i dokładnie mieszamy masę na makowiec wegański. Olej kokosowy rozpuszczamy z syropem z agawy i łączymy z makiem. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy więcej mleka roślinnego lub sok pomarańczowy. 

  • Krok 2:

    Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę dokładnie ugniatając ją ręką lub łyżką. Makowiec bez pieczenia należy wstawić całą noc do lodówki, aby składniki się zespoliły, a ciasto nie rozpadało przy jedzeniu. 

  • Krok 3:

    Jak zrobić lukier pomarańczowy? Pozostałą skórkę pomarańczową (1 łyżka) kroimy na cienkie paseczki. Cukier puder mieszamy dokładnie ze skórką i sokiem. Sok należy dodawać stopniowo, aby uzyskać odpowiednio gęsty lukier. Polewamy nim nasz makowiec na zimno bez pieczenia i odstawiamy do zastygnięcia lukru.

Porady

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić wegański makowiec bez pieczenia?

Czy można zrobić makowiec bez ciasta? Okazuje się, że tak! Co więcej jest on naprawdę smaczny. Wegański makowiec bez pieczenia to przepis dla osób, które pozostają na diecie roślinnej, a także tych, które chcą się zdrowo odżywiać. Ten wegański makowiec składa się z samych bakalii, owoców i słodzików naturalnych, dzięki czemu mamy pewność, że ta słodka przekąska jest również bardzo zdrowa. Nie wymaga ona pieczenia, należy jednak zarezerwować przynajmniej noc, aby ciasto mogło stężeć w lodówce. Nie jest to przepis dla niecierpliwych. 

Ciasto makowe bez pieczenia nie jest trudne w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki suche (bakalie, suszone owoce) z płynami (słodzik, mleko i olej kokosowy). Dobrze jest, zanim zaczniemy przygotowywać makowiec bez pieczenia, zmielić mak, choć nie jest to obowiązkowe. Wskazówki, jak go ugotować znajdują się poniżej. Tak przygotowana masa sprawdzi się np. w kutii, makowcu czy kluskach z makiem. Ciasto makowe bez pieczenia wkładamy do foremki i dokładnie ugniatamy.  Przekładamy do lodówki, najlepiej pod przykryciem (np. z folii spożywczej), aby ciasto nie przeszło zapachami innych dań. Po kilku godzinach można zajadać się pysznymi, nierozpadającymi się kawałkami makowca. Wegańskie ciasta warto polać na koniec lukrem pomarańczowym, który świetnie podkreśla jego smak.

Jak gotować mak?

Nasiona maku są, podobnie jak inne bakalie, bogate w witaminy i minerały. Masa makowa gości obowiązkowo na każdym stole wigilijnym, ale jest też świetnym dodatkiem do ciast. Przykładem pysznego ciasta z makiem jest błyskawiczny, bezglutenowy i wegański makowiec bez pieczenia i bez cukru. Choć powyższy przepis nie wymaga gotowania ziaren maku, to warto wiedzieć, jak to zrobić. 

Choć w sklepach można kupić gotowy, zmielony mak (tzw. masę makową), to ten przygotowany samodzielnie jest zdecydowanie smaczniejszy. Aby przygotować makowiec wegański (i nie tylko) należy sparzyć mak w wodzie lub w mleku. W obu przypadkach należy przelać mak zimną wodą na sitku, a następnie przełożyć go do rondelka. Mak zalewany wrzącą wodą lub mlekiem (może być roślinne) i gotujemy ok. 30 minut. Mak na mleku należy często mieszać, aby się nie przypalił. Taki przygotowane ziarna można zmielić w maszynce i wykorzystać, by przygotować wegański makowiec bez pieczenia lub każde inne ciasto z makiem.
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne