Makowiec mojej babci

Pyszny makowiec mojej babci

CiastamakowiecDesery

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 140 głosów)

Składniki:

  • ciasto drożdżowe
  • 1 kg mąki
  • 1 masło roślinne
  • 20 dkg cukru
  • 10 żółtek
  • 10 dkg drożdży
  • 1/2 litra mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • odrobina soli
  • Masa makowa
  • 60 dkg maku
  • 15 dkg masła
  • 3 czubate łyżki miodu
  • zapach migdałowy
  • 3 łyżki rodzynek
  • 15-20 dkg cukru wg gustu
  • skórka pomarańczowa kandyzowana
  • 6 białek
  • Lukier
  • cukier puder
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jedną szklankę mleka podgrzać ,ma być lekko ciepłe, dodać 3 łyżki mąki,3 łyżki cukru, rozkruszone drożdże,wszystko wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Pozostałą mąkę,wsypać do miski,dodać utarte żółtka z cukrem i cukrem waniliowym,sól,mąkę,wyrośnięty rozczyn,i ręką wyrabiać ciasto,aż będzie odchodzić od ręki,pod koniec,dodać, rozpuszczone ciepłe masło,dalej wyrabiać aż wszystko się wyrobi.
  • Gotowe ciasto,przykryć ściereczką,odstawić do wyrośnięcia.
  • Mak umyć przelać na sitko ,powtórnie zalać wodą i ugotować na malutkim ogniu,około 30 min.
  • Wlać na sitko,odcedzić,wymieszać z cukrem i zmielić przez maszynkę 2 razy,dodać zapach migdałowy,miód rodzynki masło i białka,wszystko dokładnie wyrobić.
  • Wyrośnięte ciasto,przerobić jeszcze raz i odstawić.
  • Pokroić na tyle kawałków,ile bedzie makowcy, podsypać mąką, rozwałkować,posmarować rozbełtanym białkiem.
  • Cienko rozsmarować masę makową, zwinąć,układać zwinięciem pod spód,posmarować rozbełtanym jajkiem,jeżeli chcemy mieć malutkie makowczyki,zawijamy każdy w pergamin.
  • Piec w 180-200 º C 55-60 min ,aż się pięknie zrumienią.
  • Polać lukrem ,posypać skórką kandyzowaną.
  • Polecam makowiec mojej babci ,jest super.
  • Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy