Makowiec ekspresowy na cieście biszkoptowym

Miałam ogromną ochotę na makowca, ale ciasta drożdżowego nie chciało mi się robić.

dodany przez: li_lia

biszkopt makowiec Desery

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.53 z 171 głosów)


Składniki:

  • 6 białek
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie sypkiego maku 200g
  • pół szklanki mąki zwykłej, pół ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Orzechy, rodzynki
  • do posypania wiórki kokosowe
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier i jeszcze chwilę ubijać. Dodać żółtka. Wsypać mak, delikatnie wymieszać, dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bakalie i połączyć. Wylać do długiej keksówki. Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
  • Ciasto wychodzi puszyste, mięciutkie.
  • Wiadomo, to nie to samo, co drożdżowy makowiec, ale dla leniwej kucharki jest w sam raz.
  • Mak dodałam suchy i skrzeczał między zębami- jeśli macie więcej cierpliwości sparzcie go wrzątkiem.
  • Mak dodałam suchy i skrzeczał między zębami- jeśli macie więcej cierpliwości sparzcie go wrzątkiem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy