MAKOWE ŚLIMACZKI

Masz ochotę na coś słodkiego...na coś z makiem i lukrem..?

Dodany przez:

MAKOWE ŚLIMACZKI

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • pól kg mąki
  • 1 szkl.mleka
  • niepełna szkl.cukru
  • kostka margaryny
  • 30 dag gotowej masy makowej z bakaliami
  • pól łyżeczki cukru waniliowego
  • ćwiartka kostki drożdzy
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Podgrzewamy mleko,dodajemy drożdze rozkruszone,łyzkę cukru,połowę mąki,szczyptę soli-dokładnie mieszamy.Kiedy ciasto zacznie rosnąć dodajemy resztę mąki,cukier,margaryne(odkładamy 1 łyżkę).Wyrabiamy ciasto,odstawiamy do wyrośnięcia.Z ciasta robimy wałeczki o grubości palca,długości ok.50cm i zakręcamy w kształt ślimaczka.Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.Masę makową mieszamy złyżką masła i cukrem waniliowym.Łyżką nakładamy farsz makowy w zagłebienia slimaczków.Pieczemy ok.20 minut w 190 st.Z 50 g cukru pudru i łyzki wody robimy lukier.Smarujemy slimaczki.
deser mak bułeczki drożdżowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze