MAKOWE ŚLIMACZKI

Masz ochotę na coś słodkiego...na coś z makiem i lukrem..?

bułeczki drożdżoweDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.45 z 173 głosów)

Składniki:

  • pól kg mąki
  • 1 szkl.mleka
  • niepełna szkl.cukru
  • kostka margaryny
  • 30 dag gotowej masy makowej z bakaliami
  • pól łyżeczki cukru waniliowego
  • ćwiartka kostki drożdzy
  • szczypta soli

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Podgrzewamy mleko,dodajemy drożdze rozkruszone,łyzkę cukru,połowę mąki,szczyptę soli-dokładnie mieszamy.Kiedy ciasto zacznie rosnąć dodajemy resztę mąki,cukier,margaryne(odkładamy 1 łyżkę).Wyrabiamy ciasto,odstawiamy do wyrośnięcia.Z ciasta robimy wałeczki o grubości palca,długości ok.50cm i zakręcamy w kształt ślimaczka.Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.Masę makową mieszamy złyżką masła i cukrem waniliowym.Łyżką nakładamy farsz makowy w zagłebienia slimaczków.Pieczemy ok.20 minut w 190 st.Z 50 g cukru pudru i łyzki wody robimy lukier.Smarujemy slimaczki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy