Makaronowy garnek

Pyszne makaronowe danie jednogarnkowe :) Z pulpecikami w sosie pomidorowym:) Bardzo sycące:)

pulpetysos pomidorowydania z makaronem

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 157 głosów)

Składniki:

  • 100 g makaronu rurki
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 10 pieczarek
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego Tesco
  • 1 litr wody
  • 3 łyżki mąki + do obtoczenia pulpetów
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka oleju
  • garść świeżej bazyli
  • Przyprawy: sól,pieprz,2 łyżki ziół prowansalskich,1 łyżeczka vegety

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie,odcedzić.
  • Mięso przyprawić solą i pieprzem,wymieszać z jajkiem i bułką tartą.
  • Formować małe pulpeciki i obtoczyć je w mące.
  • W garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę vegety.
  • Pomidory z puszki zmiksować z bazylią na krem.
  • Zmiksowane pomidory wlać do garnka. Do gotującego się sosu wrzucić pulpety.
  • Następnie dodać koncentrat,sól , pieprz i zioła prowansalskie.
  • Do kubka wsypać mąkę i wymieszać koziołkiem z zimną wodą.
  • Cebulę i pieczarki obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki pokroić w plasterki.
  • Na patelni rozgrzać olej,zeszklić cebulkę a następnie podsmażyć pieczarki.
  • Cebulę i pieczarki wrzucić do sosu. Do sosu dodać mąkę rozrobioną z wodą i gotować jeszcze 10 minut.
  • Ugotowany makaron wrzucić do sosu i wymieszać ,aby makaron połączył się z sosem. Gotować jeszcze 5 minut.
  • Przełożyć na talerz i udekorować bazylią.

Porady

Zobacz też: Sałatka makaronowa grecko-włoska

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy