Makaronikowe wieżyczki

Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby makaroników i nie doceniała ich kunsztu. Te malutkie ciasteczka nie tylko wspaniale smakują, ale i imponująco wyglądają. My postanowiliśmy zbudować z nich imponujące słodkie wieżyczki. Są słodkie, ale dzięki dodatkowi konfitury malinowej zyskują odpowiedni balans smaków. Makaroniki w takiej wersji możecie podać jako główny deser podczas rodzinnej imprezy czy po prostu zaprosić na nie przyjaciółkę - goście z pewnością będą zachwyceni.

makaroniki

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 142 głosów)

Kroki wykonania:

  • makaroniki 11.Cukier z solą, białkami i migdałami podgrzewamy, stale mieszając. zdejmujemy z ognia i wlewamy do miski, odstawiamy, do ostudzenia. Dwie blachy przykrywamy pergaminem. Worek cukierniczy z nasadką o śr. 1,5 cm napełniamy masą migdałową. Wyciskamy ok. 50 małych kółek na papier. Resztę masy mieszamy z kakao. Napełniamy nią worek cukierniczy z końcówką o śr. 3 cm i wyciskamy 25 kropek na drugiej blasze. Pozwalamy im wyschnąć w temperaturze pokojowej przez co najmniej 1 godzinę.
  • makaroniki 22.Śmietankę łączymy z czekoladą i kawą. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając, aż się wszystko połączy. Uważamy, aby ganache się nie zagotował. Przykrywamy folią i studzimy w temp. pokojowej.
  • makaroniki 33.Najpierw pieczemy małe makaroniki przez 7–8 min w temp. 190°c. Następnie pieczemy duże przez 9–10 min. Pozwalamy, aby makaroniki ostygły całkowicie.
  • makaroniki 44.Małe jasne makaroniki smarujemy odrobiną konfitury malinowej, sklejamy, aby uzyskać 25 podwójnych ciastek. Krem ganache przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką o śr. 8 mm i wyciskamy kleksy na czekoladowe makaroniki. Na nich ustawiamy sklejone konfiturą malinową jasne makaroniki. Na wierzch ponownie wyciskamy kropkę czekoladowego ganache i dekorujemy cukrową perełką; zostawiamy je na noc.

Porady

Do przygotowania makaroników wykorzystujemy sproszkowane migdały. Możemy zmielić je sami, w dobrym blenderze lub kupić w sklepie już zmielone. Makaroniki są nieco wymagającymi ciastkami, dlatego warto postępować zgodnie z przepisem i nie pomijać żadnego składnika. Makaronikową wieżę spaja czekoladowy krem, czyli ganache. Ganache to delikatniejsza wersja klasycznych kremów - przyrządzamy go w kąpieli wodnej, żeby był lekki i dobrze napowietrzony. Konfitura malinowa, której używamy do makaroników to element naszych zimowych zapasów. Jej smak przypomina nam smak lata. Taki deser to kolejny znakomity powód do robienia domowych konfitur i dżemów. Możemy w końcu nawet w środku z nimi używać ich nie tylko na kanapkę, ale także budować z ich pomocą makaronikowe wieże!

Notka redakcyjna

Wieżyczki makaronikowe wyglądają imponujące. Same makaroniki pochodzą z Francji. To właśnie w tym kraju w cukierniach zjemy rozmaite ich wersje. Najczęściej są to po prostu dwa ciasteczka złączone razem słodkim kremem. Zdarza się jednak, że makaroniki wypieka się w wersji większej i tworzy z nich efektowne desery. Jeśli nie macie czasu tworzyć wież, wystarczy, że upieczecie wszystkie makaroniki w jednym rozmiarze i złączymy je po dwa, używając czekoladowego ganache lub konfitury malinowej. Smak kremu, jak i konfitury możemy dopasować do własnych upodobań. Pamiętajmy, że perfekcyjne makaroniki powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Wieżyczki makaronikowe możecie udekorować jadalnymi kuleczkami czy cukrową posypką.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy