Makaron ze szpinakiem i serem feta

Ocena:

4.41 (222)

  • 40 min.
  • dla 4 osób

Makaron ze szpinakiem i fetą to łatwe w przygotowaniu i smaczne danie. Wystarczy ugotować ulubiony makaron (np. cienkie spaghetti) i przygotować szpinakowy sos z dodatkiem fety. Zobacz jak zrobić makaron ze szpinakiem i fetą w kilka minut. 

Składniki:

  • szpinak  500 g

  • makaron  300 g

  • feta  200 g

  • masło  5 g

  • oliwa z oliwek  5 ml

  • czosnek  2 ząbki

  • gałka muszkatołowa  5 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Makaron ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Makaron ze szpinakiem i fetą to danie, które zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jak zrobić makaron ze szpinakiem? To proste. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Oliwę i masło rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę i rozgnieciony czosnek. Dodaj szpinak i duś do czasu, aż zmniejszy swoją objętość. Do szpinaku dodaj kawałki fety, wymieszaj i duś, aż ser się stopi.

  • Krok 2:

    Przypraw sos do smaku solą,  pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Przelej zimną wodą i odcedź. Makaron dodaj do wcześniej przygotowanego sosu i wymieszaj. Makaron ze szpinakiem najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu. 

Porady

  • Jeśli nie masz świeżego szpinaku, możesz użyć mrożonego (nie trzeba go odmrażać).
  • Jeśli nie lubisz czosnku, możesz przygotować makaron ze szpinakiem i fetą bez tego dodatku. Natomiast jeśli lubisz czosnek i dodajesz go do makaronu, to pamiętaj o tym, aby go nie przypalić, ponieważ potraw stanie się gorzka. 
  • Do przygotowania tego dania możesz użyć ulubionego rodzaju makaronu, ale najlepiej sprawdzą się tagliatelle, penne oraz pappardelle. Możesz także przygotować makaron w domu. Do gotowania makaronu przyda się większy garnek i wygodna łyżka do pasty - nałożysz nią każdy rodzaj kluseczek.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jaj zrobić makaron do sosu szpinakowego 


Przygotowanie domowego makaronu jest bardzo proste. Na stolnicę wysyp 200g mąki pszennej, dodaj pół łyżeczki soli, 2 jajka, 2 żółtka oraz 2 łyżki oleju. Dokładnie zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 20-30 minut. Wyjmij ciasto i podziel na mniejsze części, rozwałkuj je na grubość około 2-3 milimetrów, podsyp mąką, aby ciasto nie skleiło się, zwiń rulon i pokrój w paski. Z pozostałym ciastem zrób to samo. Pokrojony makaron ugotuj w osolonej wodzie. 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne