makaron_z_wedzonka_w_sosie_szpinakowo_smietanowym_z_jajkiem_sadzonym

MAKARON Z WĘDZONKĄ W SOSIE SZPINAKOWO-ŚMIETANOWYM Z JAJKIEM SADZONYM

Ocena:

4.49 (169)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
Propozycja na pyszny i sycący obiad.

Składniki:

  • 25 DAG MAKARONU ŚWIDERKI
  • 35 DAG MROŻONEGO SZPINAKU
  • 25 DAG WĘDZONKI
  • 3 ZĄBKI CZOSNKU
  • JAJKA (WEDŁUG UPODOBAŃ)
  • 300 ML ŚMIETANKI SŁODKIEJ 12%
  • 1 MAŁA PŁASKA ŁYŻECZKA SOLI
  • PÓŁ MAŁEJ PŁASKIEJ ŁYŻECZKI CZARNEGO MIELONEGO PIEPRZU
  • ODROBINA CHILLI W PROSZKU

Makaron z wędzonką w sosie szpinakowo-śmietanowym z jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wędzonkę kroimy w drobniutką kostkę, wytapiamy na dużej patelni. Dodajemy mrożony szpinak dusimy aż będzie miał jednolitą konsystencję, następnie dodajemy drobno posiekany czosnek, sól, i czarny pieprz, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietankę i mieszamy aby powstał gęsty sos. Do sosu dodajemy ugotowany makaron, wszystko razem starannie mieszamy, aby makaron dokładnie połączył się z sosem, wstawiamy na palniki i gotujemy 1-2 minuty cały czas mieszając.Na koniec doprawiamy do smaku chilli. Nakładamy na talerze. Na wierzchu każdej porcji układamy sadzone jajko.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne