Makaron z tuńczykiem i brokułami

Niezbyt fotogeniczny, ale bardzo smaczny i szybki "postny" obiadek.

Sosydania z makaronem

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 200 głosów)

Składniki:

  • 300-400g makaronu (najlepiej fusilli lub penne)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka pomidorów (bez skórek)
  • 1 mały świeży brokuł
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1-2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1-2 łyżki śmietany 12% (niekoniecznie)
  • olej lub oliwa do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, Przyprawa Kuchni Włoskiej

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
  • W tej samej wodzie (dla oszczędności) ugotować brokuł (nie za długo, by pozostał lekko chrupiący).
  • Cebulę drobno posiekać, to samo zrobić z czosnkiem.
  • Na patelni (bądź w rondlu) rozgrzać olej/oliwę i podsmażyć kilka minut cebulkę oraz czosnek. Następnie wlać zawartość puszki z pomidorami i zalewą, lekko je rozdrobnić i dusić przez 5-10 minut. Dodać rozdrobnionego tuńczyka, keczup, ewentualnie śmietanę, wymieszać. Doprawić solą (oszczędnie, bo tuńczyk jest słony), pieprzem, odrobiną cukru i przyprawami ziołowymi, chwilę podgrzewać.
  • Na talerze wykładać makaron, polać gorącym sosem wymieszanym z różyczkami brokuła. Podawać posypane startym serem żółtym.
  • Smacznego oczywiście!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy