Spaghetti z młodą kapustą, boczkiem i oscypkiem

Ocena:

4.48 (183)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Spaghetti z boczkiem to nie tylko duet, który ma carbonara. Jeśli na patelni pojawi się również młoda kapusta i oscypek, mamy gotowy pomysł na sycący obiad z mocnym, warzywnym dodatkiem.

Składniki:

  • makaron spaghetti  500 g

  • młoda kapusta  700 g

  • masło  3 łyżki stołowe

  • olej rzepakowy  3 łyżki stołowe

  • boczek wędzony  150 g

  • por  1 szt.

  • czosnek  3 ząbki

  • białe wino  3 łyżki stołowe

  • oscypek  60 g

  • pieprz  1 szczypta

  • cukier  1 szczypta

  • sól  1 szczypta

Spaghetti z młodą kapustą, boczkiem i oscypkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kapustę kroimy w cienkie jak makaron paski. Pora kroimy w cieniutkie plasterki i mieszamy z kapustą. Zagotowujemy duży garnek wody, lekko ją solimy i cukrzymy. Kapustę z porem kładziemy na sitku i tak zanurzamy we wrzątku na paręnaście sekund. Wyjmujemy, czekamy, aż woda odcieknie, powtarzamy zanurzenie. W osobnym garnku wstawiamy wodę na makaron, solimy, gotujemy spaghetti al dente.

    kapusta-krojona-iStock (1)
  • Krok 2:

    Na wysokiej patelni rozgrzewamy olej, rumienimy speck (wędzony boczek) pokrojony w cienkie paseczki, przesmażamy z czosnkiem. Ugotowany gorący makaron natychmiast po odcedzeniu mieszamy z kapustą z porem, po czym wrzucamy na patelnię z boczkiem, dodajemy zimne masło, wino, sól i pieprz do smaku oraz szczyptę cukru, trzymamy na ogniu 2 min. Wykładamy na talerze, każdą porcję posypujemy suto tartym serem. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2016.

    czosnek-zabki-fot.iStock-min

Porady

  Spaghetti z młodą kapustą, boczkiem i oscypkiem zawiera w przepisie:

  • 1 młody por zielony

  • 150 g włoskiego specku (lub dobrego wędzonego boczku)

  • 60 g startego drobno oscypka

  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku

Zobacz też: kapuśniak z młodej kapusty

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Włoski speck to ciekawa alternatywa dla naszego wędzonego boczku – mięso najpierw przyprawia się solą, pieprzem, liściem laurowym i owocami jałowca, po czym pozostawia na ok. 1 mies. w chłodnym miejscu, a następnie wędzi w dymie drewna bukowego i naciera popiołem.
Włoski makaron można spokojnie zastąpić swojskimi łazankami albo przyrządzić wariację tego przepisu, podsmażając je z grubo pokrojoną, zblanszowaną kapustą, wędzonym boczkiem i cebulą, a przed podaniem posypać świeżo usiekanym koprem.
Zachęcam też do użycia sosu sojowego i miodu do doprawienia kapusty na patelni oraz makaronu sojowego zamiast spaghetti, a całość wymieszać nie z oscypkiem, lecz kilkoma łyżkami zmielonych orzeszków ziemnych solonych.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne