Makaron z dynią i orzechami, zapiekany w sosie serowym

Makaron z dynią i orzechami, zapiekany w sosie serowym

Dodany przez:

Makaron z dynią i orzechami, zapiekany w sosie serowym

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 25 dag makaronu
  • penne lub conchiglie
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki masła
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 4 łyżki mąki
  • 700 ml tłustego mleka
  • 20 dag startego gruyera
  • starta gałka muszkatołowa
  • skórka otarta z cytryny
  • biały pieprz
  • 20 dag pokrojonej w małą kostkę dyni
  • garść upieczonych i pokruszonych orzechów włoskich
  • garść upieczonych i pokruszonych orzechów laskowych
  • masło do wysmarowania formy i posypania zapiekanki
  • bułka tarta
  • listki świeżej szałwii

Przygotowanie

  1. Makaron z dynią i orzechami, zapiekany w sosie serowym
  2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, odcedzamy i studzimy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek i mąkę, mieszając szybko podsmażamy, aż lekko się zrumieni. Powoli wlewamy mleko i mieszamy, aż sos się zagotuje i będzie gładki. Dodajemy tarty ser, gałkę i skórkę cytryny, sól i pieprz do smaku.
  3. Dynie łączymy z makaronem i orzechami. Wlewamy gorący sos i szybko mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i listkami szałwii. Wykładamy makaron, ew. posypujemy serem, odrobina bułki tartej, listkami szałwii i wiórkami masła. Zapiekamy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku ok. 40 min.
  4. Polecam dynie październikowe, ponieważ są jeszcze miękkie, pełne smaku, łatwo się je kroi. Nie ma znaczenia, jakiego rodzaju użyjemy do tej potrawy. Szałwia jest wyjątkowo aromatyczna, dlatego nie przesadzajmy z ilością listków w daniu – mogą mu dodać zbyt wiele goryczy. W tym przypadku 4 listki na dno i 4 na górę całkowicie wystarczą.
  5. Wszystkie zapiekanki serowe polecam posypywać z wierzchu wiórkami zimnego masła. Wiem, ze to dodatkowe kalorie, ale ten wspaniały maślany zapach i smak warte są grzechu!  Wielką zaletą grubych makaronów jest to, ze podczas zapiekania smakowicie wypełniają się sosem. Jeżeli okaże się, ze sos serowy ma grudki z mąki, koniecznie zmiksujmy go blenderem na gładką emulsje.
  6. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  7. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
przepisy obiad zapiekanka Makaron z dynią i orzechami zapiekany w sosie serowym
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy