Makaron z cieciorką i pomidorami
Włoskie warzywne danie
Dodany przez:
czarrna
Składniki
- 20 dkg drobnego makaronu
- 1 kg pomidorów
- 1 puszka cieciorki
- świeże zioła (u mnie bazylia, oregano i tymianek)
- 6 ząbków czosnku
- 1 papryczka chili
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Dodać obrane i pokrojone pomidory.
- Posiekać zioła i dorzucić do pomidorów razem z liśćmi laurowymi.
- Posolić, popieprzyć, dodać cukier i pokrojoną papryczkę chili. Smażyć do zgęstnienia.
- Cieciorkę odcedzić i dodać do sosu.
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i wymieszać z sosem. Podawać posypane tartym żółtym serem (ach, powinien być parmezan) i udekorowane bazylią.
- Smacznego :)
Komentarze