Makaron z cieciorką i pomidorami

Włoskie warzywne danie

Dodany przez:

Makaron z cieciorką i pomidorami

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 20 dkg drobnego makaronu
  • 1 kg pomidorów
  • 1 puszka cieciorki
  • świeże zioła (u mnie bazylia, oregano i tymianek)
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Dodać obrane i pokrojone pomidory.
  2. Posiekać zioła i dorzucić do pomidorów razem z liśćmi laurowymi.
  3. Posolić, popieprzyć, dodać cukier i pokrojoną papryczkę chili. Smażyć do zgęstnienia.
  4. Cieciorkę odcedzić i dodać do sosu.
  5. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i wymieszać z sosem. Podawać posypane tartym żółtym serem (ach, powinien być parmezan) i udekorowane bazylią.
  6. Smacznego :)
warzywa obiad ciecierzyca makaron z cieciorką
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy